fbpx

Αρώματα υψηλής ποιότητας για όλα τα γούστα

0

Γνωρίζατε ότι το 75 έως 80 τοις εκατό όλων των κεριών που πωλούνται σήμερα είναι αρωματισμένα;

Κι αυτό γιατί  το άρωμα ενός κεριού αποτελεί ένα από τα πιο καθοριστικά χαρακτηριστικά του. Μπορεί να είναι η εμφάνιση και η συσκευασία που ωθούν έναν πελάτη να επιλέξει ένα οποιοδήποτε άλλο προϊόν από το ράφι ενός καταστήματος, στην περίπτωση ενός κεριού, όμως, το άρωμα συνήθως παίζει τον πιο καθοριστικό ρόλο για την επιλογή του.

Για να δούμε όμως και λίγη από την ιστορία των αρωμάτων: Γνωρίζατε ότι η λέξη “άρωμα” (perfume) προέρχεται από τη λατινική λέξη “per fumus” και σημαίνει “μέσω καπνού” (ουσιαστικά θυμίαμα); 

Κι αν κάποιος διερωτάται ακόμη γιατί ένα άρωμα παίζει τόσο σημαντικό ρόλο για την επιλογή ενός προϊόντος, ας εμβαθύνει στην οσφρητική επιστήμη, ας αναζητήσει τις συναρπαστικές συνδέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στην όσφρηση, στη μνήμη, στην οσμή και στο συναίσθημα. Μόνο και μόνο εξαιτίας του γεγονότος ότι τα ανθρώπινα όντα μπορούν να διακρίνουν ανάμεσα σε περισσότερες από ένα τρισεκατομμύριο διαφορετικές μυρωδιές… Ναι, ένα τρισεκατομμύριο μυρωδιές, σύμφωνα με το Science Magazine… διαπιστώνουμε πόσο σημαντική είναι η όσφρηση και τα αρώματα για τον άνθρωπο.

Προς το παρόν, όμως, ας παραμείνουμε στα κεριά και στα αρώματά τους.

Για να δημιουργηθεί ένα συγκεκριμένο άρωμα, προτού χρησιμοποιηθεί σε ένα κερί, ίσως χρειαστεί να αναμειχθούν εκατοντάδες αρωματικά έλαια και συστατικά. Τα αρωματικά έλαια, λοιπόν, μπορούν να είναι κατασκευασμένα από φυσικές ή συνθετικές ενώσεις, ενώ συχνά αποτελούν μείγμα και των δύο.

Τα τεχνητά έλαια επιτρέπουν τη δημιουργία αρωμάτων που δεν μπορούν να δημιουργηθούν μόνο από φυσικά αιθέρια έλαια ή το αποτέλεσμά τους υπολείπεται αυτού των τεχνητών. Για παράδειγμα, η βανίλια αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή συστατικά πολλών αρωμάτων, ωστόσο, και παρά το γεγονός ότι η βανιλίνη υπάρχει στη φύση και προέρχεται από το φυτό της ορχιδέας, παρασκευάζεται ως επί το πλείστον σε εργαστήριο.

Είναι ασφαλή τα αρωματικά έλαια;

Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε την όποια σύγχυση δημιουργεί το ερώτημα: Tι ακριβώς είναι, αλλά και τι δεν είναι το άρωμα των κεριών… Σύμφωνα, λοιπόν, και με το National Candle Association:

 “Τα αρωματικά κεριά μπορεί να προέρχονται από αιθέρια έλαια ή από συνθετικά χημικά αρώματα.”

Κι εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η ασφάλεια των αρωματικών κεριών υποστηρίζεται από δεκαετίες έρευνας, δοκιμών αρωμάτων και ιστορίας ασφαλούς χρήσης. Αν και δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία που να σχετίζονται με τη χρήση αρωματικών κεριών, οι αβάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των χημικών αρωμάτων έναντι των «φυσικών» αρωματικών υλικών και των αιθέριων ελαίων συνεχίζουν να απασχολούν πολύ κόσμο.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Τα φυσικά αρώματα ή τα αιθέρια έλαια δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερα από τα τεχνητά-χημικά αρώματα.     Οι περισσότεροι προτιμάμε ότι προέρχεται κατευθείαν από την αγνότητα της φύσης, ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτήματα, κι ειδικά στην περίπτωση των αρωμάτων. Κι αυτό γιατί πολλές «φυσικές» ουσίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς είναι οι ποιοτικοί έλεγχοι που γίνονται κατά την παρασκευή των αρωμάτων είτε πρόκειται για αρώματα που παρασκευάζονται από φυσικά υλικά είτε από τεχνητά. Κι εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα αρώματα που παρασκευάζονται από τεχνητά υλικά έχουν κατά κόρον αντισηπτικές ιδιότητες, είναι ως επί το πλείστον δυνατότερα σε ένταση, διαρκούν περισσότερο, κοστίζουν λιγότερο και φυσικά δεν υπάρχει περιορισμός στις μυρωδιές που μπορούν να αναπαράγουν, εν αντιθέσει με τα φυσικά αρώματα, τα οποία είναι περιορισμένα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι περίπου το 75% των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο είναι τεχνητά».

Νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να ξεκαθαρίσουμε την όποια σύγχυση δημιουργεί το ερώτημα: Tι ακριβώς είναι, αλλά και τι δεν είναι το άρωμα των κεριών… Σύμφωνα, λοιπόν, και με το National Candle Association:

 “Τα αρωματικά κεριά μπορεί να προέρχονται από αιθέρια έλαια ή από συνθετικά χημικά αρώματα.”

Κι εδώ να ξεκαθαρίσουμε ότι η ασφάλεια των αρωματικών κεριών υποστηρίζεται από δεκαετίες έρευνας, δοκιμών αρωμάτων και ιστορίας ασφαλούς χρήσης. Αν και δεν υπάρχουν γνωστοί κίνδυνοι για την υγεία που να σχετίζονται με τη χρήση αρωματικών κεριών, οι αβάσιμες ανησυχίες για την ασφάλεια των χημικών αρωμάτων έναντι των «φυσικών» αρωματικών υλικών και των αιθέριων ελαίων συνεχίζουν να απασχολούν πολύ κόσμο.

Ας το ξεκαθαρίσουμε λοιπόν: Τα φυσικά αρώματα ή τα αιθέρια έλαια δεν είναι απαραίτητα ασφαλέστερα από τα τεχνητά-χημικά αρώματα. Οι περισσότεροι προτιμάμε ότι προέρχεται κατευθείαν από την αγνότητα της φύσης, ωστόσο προκύπτουν πολλά ερωτήματα, κι ειδικά στην περίπτωση των αρωμάτων. Κι αυτό γιατί πολλές «φυσικές» ουσίες έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά τοξικές για τον άνθρωπο. Αυτό που πρέπει να μας κάνει να νιώθουμε ιδιαίτερα ασφαλείς είναι οι ποιοτικοί έλεγχοι που γίνονται κατά την παρασκευή των αρωμάτων είτε πρόκειται για αρώματα που παρασκευάζονται από φυσικά υλικά είτε από τεχνητά. Κι εδώ να διευκρινίσουμε ότι τα αρώματα που παρασκευάζονται από τεχνητά υλικά έχουν κατά κόρον αντισηπτικές ιδιότητες, είναι ως επί το πλείστον δυνατότερα σε ένταση, διαρκούν περισσότερο, κοστίζουν λιγότερο και φυσικά δεν υπάρχει περιορισμός στις μυρωδιές που μπορούν να αναπαράγουν, εν αντιθέσει με τα φυσικά αρώματα, τα οποία είναι περιορισμένα. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν ότι περίπου το 75% των αρωμάτων που χρησιμοποιούνται ανά τον κόσμο είναι τεχνητά ».

Τι πρέπει να προσέχουμε όμως κατά την επιλογή των αρωμάτων;

Ένα από τα σημαντικότερα είναι να μην έχουν parabens. Τα parabens προέρχονται από το παραυδροξυβενζοϊκό οξύ, το οποίο συναντάται στη φύση σε διάφορα φρούτα και λαχανικά, όπως τα καρότα, τα βατόμουρα, τα κεράσια, τα κρεμμύδια κλπ. Αποτελούν ωστόσο και μία μεγάλη ομάδα χημικών ουσιών οι οποίες χρησιμοποιούνται ως συντηρητικά στην κοσμετολογία γενικά, και μάλιστα ως συνθετικά συντηρητικά, συντηρητικά που παρασκευάζονται σε κάποιο εργαστήριο δηλαδή. Η διαδεδομένη χρήση τους στα καλλυντικά προκύπτει εξαιτίας του γεγονότος ότι παρουσιάζουν αντιμικροβιακές ιδιότητες. Οι εταιρείες λοιπόν χρησιμοποιούν τα parabens κατά την παρασκευή των καλλυντικών τους για να εμποδίσουν την ανάπτυξη μυκήτων και βακτηρίων, απολαμβάνοντας το όφελος να διαρκούν περισσότερο τα προϊόντα τους. Κι εδώ ίσως αναρωτηθεί κάποιος “Πού το κακό επομένως με τα parabens;” Το κακό, λοιπόν, είναι ότι εκτός από τη συντήρηση των αρωμάτων-καλλυντικών, τα parabens ελλοχεύουν κινδύνους, καθώς μπορούν να διεισδύσουν στο δέρμα, να περάσουν στο αίμα και στη συνέχεια να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία, με διάφορες αλλεργίες και ποικίλα δερματικά προβλήματα. Γι’ αυτό και συστήνεται από τους ειδικούς η αποφυγή των parabens… Μετά από όλα αυτά εσείς θα προτιμήσετε αρώματα με parabens;

Προτείνουμε την επιλογή ενός κεριού με αρώματα υψηλής ποιότητας, ένα κερί που όταν το καίτε δε θα προκαλέσει απροσδόκητους κινδύνους για την υγεία σας. Γι’ αυτό κι όλα τα κεριά της Candlemaker είναι φτιαγμένα με αρωματικά έλαια χωρίς paraben, γιατί η υγεία μας έρχεται πάντα πρώτη. 

Ποιο άρωμα όμως σας εκφράζει περισσότερο, ποιο σας αναστατώνει τις αισθήσεις, ποιο άρωμα τελικά θα διαλέξετε; Εμείς, στην Candlemaker, θα σας βοηθήσουμε στην κατηγοριοποίησή τους, ώστε να διαλέξετε αυτό που σας ταιριάζει περισσότερο….

Βασικές κατηγορίες αρωμάτων:

Εσπεριδοειδή
Κυριαρχούν τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών φρούτων, όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το νερολί (παράγεται από το νεράντζι).

Λουλουδάτα
Αιθέρια έλαια τα οποία θυμίζουν διάφορα λουλούδια, όπως η παιώνια, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, η βιολέτα, τα άνθη πορτοκαλιάς, η γαρδένια κ.ά. που θυμίζουν ανθισμένο κήπο.

Φουζέρ

Στα γαλλικά “fougere” σημαίνει φτέρη, χρησιμοποιείται όμως για τα αντρικά αρώματα με “μυρωδιά κουρείου”. Κυρίως απαρτίζονται από μυρωδιές που θυμίζουν κρέμα ξυρίσματος και παραδοσιακό σαπούνι..

Chypre
Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας διάσημος γάλλος αρωματοποιός, ο Φρανσουά Κοτί, εμπνεύστηκε ένα άρωμα που του θύμιζε την Κύπρο. Πρωταγωνιστούν το θυμάρι, το κόλιανδρο, το πατσουλί, τα εξωτικά φρούτα και στοιχεία της μεσογειακής υπαίθρου.

Ξυλώδεις
Πρωταγωνιστές σε αυτή την περίπτωση είναι ο κέδρος, το πεύκο, το σανδαλόξυλο, η κανέλα, η μυρτιά. Έντονα, γήινα, σαγηνευτικά, μυστηριώδη.

Δέρμα
Σε αυτήν την οικογένεια αρωμάτων ανήκουν νότες -συνήθως τεχνητές- που μιμούνται την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.

Φρουτώδη

Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα (βατόμουρο, φράουλα, ροδάκινο) και εξωτικά φρούτα (κοκοφοίνικα, παπάγια, ανανά) έως την πιο φρέσκια σύνθεση (μήλο, βατόμουρο). Σε προκαλούν να τα φας.

Gourmand

Τα πιο εκλεπτυσμένα γαστρονομικά. Πραλίνα, φιστίκι, καραμέλα, αμύγδαλα, καφές, ζαχαρωτά, βανίλια, τρούφα, σοκολάτα λευκή/μαύρη, μέλι κ.ά.  Αυτά κι αν σε προκαλούν να τα φας.

Εσπεριδοειδή
Κυριαρχούν τα αιθέρια έλαια εσπεριδοειδών φρούτων, όπως το περγαμόντο, το πορτοκάλι, το μανταρίνι, το λεμόνι και το νερολί (παράγεται από το νεράντζι).

Λουλουδάτα
Αιθέρια έλαια τα οποία θυμίζουν διάφορα λουλούδια, όπως η παιώνια, το γιασεμί, το τριαντάφυλλο, η βιολέτα, τα άνθη πορτοκαλιάς, η γαρδένια κ.ά. που θυμίζουν ανθισμένο κήπο.

Φουζέρ

Στα γαλλικά “fougere” σημαίνει φτέρη, χρησιμοποιείται όμως για τα αντρικά αρώματα με “μυρωδιά κουρείου”. Κυρίως απαρτίζονται από μυρωδιές που θυμίζουν κρέμα ξυρίσματος και παραδοσιακό σαπούνι..

Chypre
Στις αρχές του 20ού αιώνα, ένας διάσημος γάλλος αρωματοποιός, ο Φρανσουά Κοτί, εμπνεύστηκε ένα άρωμα που του θύμιζε την Κύπρο. Πρωταγωνιστούν το θυμάρι, το κόλιανδρο, το πατσουλί, τα εξωτικά φρούτα και στοιχεία της μεσογειακής υπαίθρου.

Ξυλώδεις
Πρωταγωνιστές σε αυτή την περίπτωση είναι ο κέδρος, το πεύκο, το σανδαλόξυλο, η κανέλα, η μυρτιά. Έντονα, γήινα, σαγηνευτικά, μυστηριώδη.

Δέρμα
Σε αυτήν την οικογένεια αρωμάτων ανήκουν νότες -συνήθως τεχνητές- που μιμούνται την οσμή από δέρμα, καμένα ξύλα και καπνό.

Φρουτώδη

Περιλαμβάνουν ένα ευρύ φάσμα (βατόμουρο, φράουλα, ροδάκινο) και εξωτικά φρούτα (κοκοφοίνικα, παπάγια, ανανά) έως την πιο φρέσκια σύνθεση (μήλο, βατόμουρο). Σε προκαλούν να τα φας.

Gourmand

Τα πιο εκλεπτυσμένα γαστρονομικά. Πραλίνα, φιστίκι, καραμέλα, αμύγδαλα, καφές, ζαχαρωτά, βανίλια, τρούφα, σοκολάτα λευκή/μαύρη, μέλι κ.ά.  Αυτά κι αν σε προκαλούν να τα φας.

Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

error: Content is protected !!